Κανόνας 1. Δεν υπάρχουν κανόνες.

Κανόνας 2. Ισχύει ο κανόνας ένα.


Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΣ VS ΕΚΔΟΤΩΝ


      Το γεγονός ότι η ξενοφιλία και η πρόσφατη ισοπέδωση του Ελληνικού αισθήματος δεν έχει επηρεάσει το αναγνωστικό κοινό είναι πολύ θετικό για την Ελληνική τέχνη και τον χώρο των εκδόσεων. Σήμερα, σύμφωνα με την κατάταξη των best-seller στην Ελλάδα, το 70% αποτελείται από Έλληνες συγγραφείς και το 25% αυτών, έχουν συγγραφεί από πρωτοεμφανιζόμενους.
       Σύμφωνα με δηλώσεις ανθρώπων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά γύρω από το βιβλίο, κανείς δεν μοιάζει να γνωρίζει εαν οι πωλήσεις των βιβλίων έχουν αυξηθεί ή μειωθεί εν μέσω οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με την Ελληνική στατιστική υπηρεσία, έχει σημειωθεί μία τεράστια αύξηση στην αγορά, της τάξης του 15,5 % (Το Βήμα, 31/05/10). Ο πρόεδρος του συλλόγου των Βιβλιοπωλών, κ. Ν. Παρασκευόπουλος, σπεύδει να συμφωνήσει με το παραπάνω λέγοντας, το δύσκολο οικονομικό κλίμα φέρει μια ελπιδοφόρα (για τον κλάδο, αλλά και γενικότερα την πνευματική ζωή του τόπου) εξέλιξη. Σε πείσμα της γενικότερης ύφεσης, οι πωλήσεις βιβλίων παρουσιάζουν αύξηση 10%. Αυτή είναι μία δήλωση που σημειώθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης βιβλίου στον Πειραιά (12/06/2010). 
      Αν και οι βιβλιοπώλες θα πληρώσουν ακριβά την παραδοχή ότι διανύουμε μία καλή περίοδο για το βιβλίο, είναι φυσικό να μην μπορούν να διαφωνήσουν με τα ευρήματα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που αποτελεί την πιο έγκυρη πηγή. Οι βιβλιοπώλες, όπως είναι και λογικό, ίσως προσπαθούν με το δικό τους ποσοστό, να μειώσουν λίγο το μέγεθος της αύξησης έτσι ώστε ο φορολογικός συντελεστής να είναι πιο ευνοικός. Την στιγμή μάλιστα που δεν έχει ακόμα κλείσει το καλοκαίρι, καθώς εν μέσω καλοκαιριού πραγματοποιείται το 10% του συνολικού τζίρου της αγοράς, δηλαδή περίπου στα 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο (Τα Νέα, 04/08/2009).     
       Στην άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, δραματική παρουσιάζεται η κατάσταση από την πλευρά των μεγάλων κερδισμένων, των εκδοτών. «Στο 20% εκτιμάται η πτώση των πωλήσεων φέτος» ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου εκδοτών, κ. Λουκάς Ρινόπουλος. Όταν ζητήθηκε να προσκομίσει ακριβή στοιχεία, δήλωσε πως δεν μπορεί, διότι κάτι τέτοιο είναι αρμοδιότητα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Το Βήμα, 09/06/2010). Αυτή η δήλωση, έγινε μάλιστα την εποχή που σύμφωνα με την Ημερήσια, φέτος, το ηλεκτρονικό βιβλίο στην Ελλάδα έσπασε όλα τα ρεκόρ καθιστώντας μοναδικούς κερδισμένους τους εκδότες και μοναδικούς χαμένους τους βιβλιοπώλες και τους τυπογράφους.
      Πάντως, σύμφωνα με τις αρχές επιχειρηματικών επιστημών, όταν μία επιχείρηση χάνει χρήματα και βρίσκεται σε κίνδυνο, επενδύει στην προώθηση. Πόσο μάλιστα στην δωρεάν προώθηση όπως η Έκθεση βιβλίου στο Ζάππειο όπου οι μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι ήταν απόντες. Άραγε όλο αυτό είναι απλά ένα φορολογικό τρικ ώστε οι εκδοτικοί να φορολογηθούν λιγότερο σε αντίθεση με τους μικρομεσαίους βιβλιοπώλες ή οι βιβλιοπώλες προσπαθούν να υποτιμήσουν την αγορά του ηλεκτρονικού βιβλίου για να διαφυλάξουν τις επιχειρήσεις τους; Τα συμπεράσματα δικά σας.