Κανόνας 1. Δεν υπάρχουν κανόνες.

Κανόνας 2. Ισχύει ο κανόνας ένα.


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

 Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ

Βαρεθήκατε τα ιστορικά μυθιστορήματα; Μήπως θα μπορούσε η ίδια η ιστορία να είναι το ίδιο μυθιστορηματική;


Το βιβλίο του Eric Hobsbawm, ανάμεσα σε άλλα θέματα, θίγει την βιομηχανική και τη Γαλλική επανάσταση τη χρονική περίοδο από το 1789 έως 1848. Αναλύει τη μετάβαση από τις τάξεις των ευγενών και χωρικών στη δημιουργία της αστικής τάξης. Ταυτόχρονα, περιγράφει τη γένεση του σύγχρονου εμπορίου και την κατασκευή κρατικών υποδομών.
Το βιβλίο είναι αρκετά αντικειμενικό, όπως θα έπρεπε για ένα ιστορικό βιβλίο.
Αν θέλουμε να μάθουμε που πάμε θα ήταν καλύτερα πρώτα να ξέρουμε από πού ερχόμαστε. Πότε ξεκίνησε και μέσα από ποιες συνθήκες στήθηκε η κοινωνία που ζούμε σήμερα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλάζοντας παραστάσεις και όχι καταστάσεις. Ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει την ιστορία των προγόνων του είναι σαν ένα δέντρο χωρίς ρίζες.
Πλεονέκτημα του βιβλίου, το ότι είναι ευανάγνωστο και δίνει μια σφαιρική εικόνα των αλλαγών που συνέβησαν παγκοσμίως αφήνοντας τα σημάδια τους έως και σήμερα. Μειονέκτημα του είναι ότι δεν αναφέρει τίποτα για την δημιουργία των τραπεζών και το πώς εξελίχθηκαν, ένα θέμα το οποίο βρίσκεται μέσα στην χρονική περίοδο στην οποία αναφέρεται το βιβλίο. Μήπως, διαφορετικά, δεν θα εκδιδόταν από την Εθνική Τράπεζα;

Jimis