Κανόνας 1. Δεν υπάρχουν κανόνες.

Κανόνας 2. Ισχύει ο κανόνας ένα.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ

Η αγορά είναι δύσκολη. Οι οικονομία στα χειρότερά της. Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, όπως πάντα, σε μία μόνιμη κρίση, εκτός από ορισμένους οίκους που είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι συγκεκριμένοι οίκοι, δεν θα σας εκδώσουν αν δεν έχετε εκδώσει κάτι άλλο πιο πριν. Δικαίως, θα σκεφτείτε, πως να εκδώσω αφού δεν έχω εκδώσει; Ή πως υποτίθεται ότι θα έχω ήδη εκδώσει εφόσον κανείς δεν θα με εκδώσει χωρίς να εκδώσω, και άλλες τέτοιες φαύλες σκέψεις. Αυτό πρέπει να το αποφύγετε και με κάποιον τρόπο να βρείτε μία τρύπα σε όλο το σύστημα που θα σας φέρει σε μία πρώτη επαφή με το αναγνωστικό κοινό.
Αν είστε άσημος, να γνωρίζετε εκ των προτέρων πως η αγορά για εσάς θα είναι αδυσώπυτη. Συνήθως θα στέλνετε το έργο σας και θα μένει σε ένα σκονισμένο ράφι να κάθεται και να περιμένει να διαβαστεί. Κάτι που μπορεί να μην γίνει και ποτέ. Σφίξτε τα δόντια, κάντε το στομάχι πέτρα και πολεμήστε, γιατί το δικαιούστε.


Βήμα 1ο
Ολοκληρώστε το έργο σας.

Βημα 2ο
Δώστε το σε ανθρώπους που μπορούν να το κρίνουν σωστά και αντικειμενικά και ακούστε τα σχόλιά τους. Πάντα ξέρουν καλύτερα από εσάς.

Βήμα 3ο
Αφήστε το στην άκρη και διαβάστε το μετά από καιρό, όχι σαν συγγραφείς, αλλά σαν αναγνώστες που ξόδεψαν χρήματα για να το πάρουν στα χέρια τους και έχουν απαιτήσεις.

Βήμα 4ο
Κατοχυρώστε τα πνευματικά δικαιώματα του έργου σας.

Βήμα 5ο
Γράψτε μία σύνοψη του έργου. Όχι μία από τις κλασσικές περιλήψεις πίσω από τα προϊόντα λογοτεχνίας, αλλά μία περίληψη που περιέχει τα πάντα, όσο πιο συνοπτικά γίνεται. Ακόμα και το τέλος που θέλετε να κρατήσετε μυστικό από τον αναγνώστη. Τίποτα δεν μένει μυστικό από τον εκδότη.

Βήμα 6ο
Συμπληρώστε ένα βιογραφικό σημείωμα. Η επαγγελματική/ακαδημαική εμπειρία είναι σπάνια χρήσιμη οπότε περιγράψτε την επιγραμματικά.

Βήμα 7ο
Αναζητήστε ηλεκτρονικά ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο τους εκδοτικούς που εκδίδουν βιβλία σαν το δικό σας. Οι περισσότεροι εκδοτικοί έχουν μία κατηγορία στην οποία και διαπρέπουν. Στοχεύστε σε αυτούς.

Βήμα 8ο
Επικοινωνήστε μαζί τους πριν στείλετε το έργο σας. Πολλοί θα σας απορρίψουν πριν προλάβετε να πείτε «ε, ξέρετε, έχω ολοκληρώσει ένα έργο και...». Συχνές αιτιολογίες, η οικονομική κρίση, ο κορεσμός του είδους (και ας μην το έχουν διαβάσει, ξέρουν καλύτερα) ή ίσως επειδή δεν θα εκδόσουν την συγκεκριμένη κατηγορία εκείνη την σεζόν. Με αυτόν τον τρόπο γλυτώνετε τα έξοδα εκτύπωσης που ανέρχονται σε εκατοντάδες ευρώ, συνολικά.

Βήμα 9ο
Στείλτε το έργο σας στους εκδοτικούς που έχετε επιλέξει και έχουν δεχτεί από πριν πως θα διαβάσουν το έργο σας. Προσοχή: Στις ηλεκτρονικές σελίδες, υπόσχονται πως όλοι το διαβάζουν, αλλά δεν είναι έτσι!

Βήμα 10ο
Ζείτε στην Ελλάδα. Ποτέ μην το βγάλετε αυτό από το μυαλό σας. Βρείτε κάποιον γνωστό-γνωστού ενός εκδότη γιατί ακόμα και τώρα, το έργο σας μπορεί να μείνει στο ράφι.

Βήμα 11ο
Να έχετε υπομονή. Θα περιμένετε μήνες, βυθισμένοι στην σιωπή και θα εύχεστε να σας είχαν απορρίψει νωρίς αντί να περάσετε το βασανιστήριο της αναμονής. Προσοχή: Πολλοί δεν θα σας ανακοινώσουν καν ότι σας απορρίπτουν. Για την ακρίβεια οι περισσότεροι.

Βήμα 12ο
Σε περίπτωση θετικής απάντησης, δεχτείτε ότι σας προσφέρουν, αν σας προσφέρουν κάτι. Το να κλωτσάει και από πάνω ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας είναι ανήκουστο και μπορεί να σας πάει πολλά βήματα πίσω. Μην ξεχνάτε. Οι περισσότεροι εκδότες είναι μία παρέα.


Βήμα 13ο
Αν έχετε δεχτεί απορρίψεις και μόνο, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο για πρωτοεμφανιζόμενο, περιμένετε λίγο καιρό, αναδιαμορφώστε το έργο σας, κοιτάξτε στο internet για διαγωνισμούς και άλλα τέτοια και περιμένετε για δύο-τρία χρόνια πριν την δεύτερη απόπειρα έκδοσης.


Βήμα 14ο
Αποφύγετε την αυτοέκδοση. Στην Ελλάδα, δεν έχει μέλλον. Αν κάποιος εκδότης σας πλησιάσει και σας ζητήσει να τον βοηθήσετε με το αρχικό ποσό και άλλα τέτοια, απομακρυνθείτε πριν σας πείσει. Γιατί είναι πολύ καλοί στο να πείθουν. Από αυτό άλλωστε ζούν.


Αν είστε ποιητές ή συγγραφείς παραμυθιών, η αγορά είναι ακόμα πιο δύσκολη. Είμαστε σίγουροι ότι με μεγάλη υπομονή και αυτοθυσία, κανένας που αξίζει πραγματικά δεν θα πάει χαμένος. Ευχόμαστε σε όλους σας το καλύτερο.


46 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η ελπίδα πεθαίνει τελευταία όμως ,ετσι??

Dust in the Ocean είπε...

Καλύτερα να μην πεθάνει ποτέ.

Ανώνυμος είπε...

Η κατοχύρωση γίνεται σε συμβολαιογράφο, 30 ευρώ σε έντυπη μορφή ( Α4 ). Όλα τα άλλα είναι... διαδώσεις. Στείλε στον εαυτό σου με σφραγγίδα ταχυδρομείου κτλ.
Εξ άλλου μερικοί εκδότες το θέλουν γιά να είναι σίγουροι ότι το έργο είναι δικό σας

evi είπε...

κάποιος συμβολαιογράφος που να αναλαμβάνει κάτι τέτοιο; (γιατί δεν βρίσκω...)
:)

evi είπε...

κάτι ακόμα, γιατί δεν ισχύει η αποστολή στον εαυτό σου, αφού και ο συμβολαιογράφος (για τόσα χρήματα πάνω κάτω), το ίδιο πράγμα κάνει. Δηλαδή, σου δίνει ημερομηνία στην ουσία που του κατέθεσες το έργο σου. Δεν πιστοποιεί πνευματικά δικαιώματα, ούτε ότι το έργο είναι πράγματι δικό σου.
Η ερώτηση ισχύει, ξέρει κανείς κάποιον συμβολαιογράφο που να κάνει έστω αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Αν πιστεύουμε στα όνειρα μας,
θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες.
υπομονή θέλει και προσοχή στους
<>.
κι πάνω απο όλα πίστη στον εαυτό
μας κι αγάπη για αυτό που έχουμε γράψει.
Στην εποχή μας πρέπει να κρατούμε
το όνειρο στη καρδιά μας, ονειροπόλο κι ρομαντικό αυτό που λέω, το ξέρω,
αλλά μέσα απο το όνειρο όλα μοιάζουν
πιο ωραία.
:)

Ανώνυμος είπε...

Αν πιστεύουμε στα όνειρα μας,
θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες.
υπομονή θέλει και προσοχή στους
<>.
κι πάνω απο όλα πίστη στον εαυτό
μας κι αγάπη για αυτό που έχουμε γράψει.
Στην εποχή μας πρέπει να κρατούμε
το όνειρο στη καρδιά μας, ονειροπόλο κι ρομαντικό αυτό που λέω, το ξέρω,
αλλά μέσα απο το όνειρο όλα μοιάζουν
πιο ωραία.
:)

Ανώνυμος είπε...

προσοχη στους καρχαριες
(αν ηταν
οι καρχαριες ανθρωποι που ελεγε
κι ο Μπρεχτ)
ηθελα να πω.

Ανώνυμος είπε...

Η κατάθεση του έργου γίνεται σε όλους του συμβολαιογράφους με τον εξής τρόπο: Εκτυπώνεται το έργο σας, το καταθέτετε στο συμβολαιογράφου και συντάσσεται μια ΠΡΑΞΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ, από την οποία παίρνετε χαρτοσημασμένο αντίγραφο. Το κόστος το καλοκαίρι του 2011 ήταν 36 ευρώ περίπου.

Ανώνυμος είπε...

υπάρχει και η εθνική βιβλιοθήκη οπου κατοχυρώνεται το έργο σου δωρεάν και ασφαλισμένα.
ο καλυτερος δικηγορος περί (προβλημάτων) πνευματικών δικαιωμάτων ειναι ο Ζάννος Γεωργαντέας.

αν γράφετε πραγματικά πολύ καλά, θα έρθει η μέρα που θα δικαιωθείτε. απλώς κάποιος πρέπει να μιλήσει για λογαριασμό σας, κάποιος που να πιστεύει οτι έχετε αξία.
οι περισσότεροι δε γράφουν πολύ καλά. Δυστυχώς δεν το καταλαβαίνουν. Ούτε καταλαβαίνουν οτι το να πληρώνεις εκδότες όπως ο Άνεμος δε σε κάνει συγγραφέα αλλά ψώνιο.
η αλήθεια είναι οτι οι μεγάλοι εκδότες δε σου ζητούν κατοχύρωση και τέτοια. ποιός σας τα είπε αυτά;
σε θεωρούν σοβαρό και απαιτούν σοβαρότητα. με έναν να κάνεις βλακείες, πάει το όνομά σου.
εγώ για παράδειγμα που άλλαξα εκδότη, με ρώτησαν γιατι έφυγα απο τον προηγούμενο, και τους είπα ωμότατα την αλήθεια, οτι δε θεωρούσα οτι με πρόσεχε αρκετά, και τους ξεκαθάρισα οτι με ενδιαφέρει σταθερή συνεργασία, ειδάλλως κάθομαι και στον παλιο.
τώρα το βιβλίο μου το πρώτο το έγραψα το 2001. επειδή δεν κάθησα σε κάποιον, και επειδή έθιξα μια διασημότατη, γραφοντας ενα σατυρικό κειμενο με το δικο της στυλ, πολλες πορτες μου έκλεισαν και σε βραβεια και σε μεγάλες εφημεριδες. κάποιες, βεβαια, και κάποιοι, με εκτιμησαν ακριβως γι αυτο τον ιδιοτυπο πολεμο.
θέλω να πω, οτι τιποτα δεν ειναι δεδομενο. μπορεις να γραψεις δυο καλα βιβλία και να σου απορρίψει ο εκδότης το τρίτο. δε σημαίνει τίποτα ακόμα και βραβείο να εχεις πάρει.

εχω πολλες απορριπτικές. ε, και; αν δε με είχε πιστέψει μια παντελώς άγνωστη σε εμενα δημοσιογράφος,και δεν ειχε πεισει εναν εκδότη ΝΑ ΜΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ, τίποτα αλλο, ποτέ δε θα είχα φτάσει εδώ που ειμαι τωρα.
και μπορει να με πειτε κακιά, αλλά, αν δεν γράφετε πολύ καλά, αφήστε το. ο χώρος είναι σκληρός, θέλετε να σας λένε ψώνια; να σας δειχνουν με το δάχτυλο; σκεφτείτε το καλα. άλλο να εκδίδω κι άλλο να γραφω. μπορειτε να γραφετε για σας. ένα μπλογκ ειναι πολύ ωραίο πράγμα.
οχι πως δεν υπαρχουν και νέοι που αξίζει να τους βοηθησεις. υπαρχει ενας νεος ποιητης που λεγεται θεοδούσης και ψαχνει εκδοτη. δεν εχω ξαναδει καλύτερη ποιηση απο νεο και αγνωστο. αυτος ο ανθρωπος ισως παει χαμένος. μιλαμε για πηγαίο ταλέντο. κι όμως μπορεί να μην εκδοθεί ποτέ!
τι να πω.
κι εγω τυχερη νιωθω.
καλη τυχη, και να θυμαστε αυτο που μου ειπε η ναντίν γκόρντιμερ, οι δυο μεγαλυτεροι μυθοι στη λογοτεχνία είναι το ταλέντο και η έμπνευση.
δεν υπαρχουν.
υπαρχει μονο σκληρή δουλεια΄

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΙΜΙΤΣΑΚΗΣ είπε...

Δυστυχώς όλοι κοιτούν την μπάκα τους. Μόλις τελείωσα το πρώτο μου βιβλίο και κάνω την γύρα στους εκδοτικούς οίκους. Πραγματικά, έχω πέσει από τα σύννεφα με αυτά που ακούω.
Το κακό είναι πως η Ελλάδα έχει τη γλώσσα για να εκφραστείς, τους τόπους και τους μύθους για να εμπνευστεί κανείς, αλλά, παράλληλα, μένει στάσιμη, στα ίδια μοντέλα βιβλίου, της παραλίας και του Mochito...
Τουλάχιστον, υπάρχει η αναγνώριση από γνωστούς, φίλους και όλους όσους έτυχε να διαβάσουν τη δουλειά μας, και είναι κι αυτό πολύ σημαντικό. Γνωρίζουμε πως απλά μπορεί να σταθούμε άτυχοι στην προσπάθειά μας.
Καλή τύχη σε όλους μας.

Ανώνυμος είπε...

Εγω ειναι μολις δεκαεξι και γραφω το βιβλιο μου τωρα και δυο χρονια περιπου κοντα 400 σελιδες, αν αποφασισω να το εκδοσω, ξερω οτι θα καταφερω να το κανω, θα γυρισω ολο τον κοσμο ομως το βιβλιο μου θα εκδοθει καποτε. το υποσχομε πρωτα πρωτα στον εαυτο μου και μετα σε ολους τους μελοντικους μου αναγνωστες!!!

Ανώνυμος είπε...

Όλοι έχετε τα δικια σας λοιπόν εγω αποφάσισα να το βγαλω online και δωρεάν οποιος το διαβάσει αν θέλει κανει μια δωρεά απο 1 ως 3 και δωρεά να μην δω παλι οκ δεν υπάρχει πρόβλημα το μόνο λάθος μου ειναι οτι έπρεπε από την αρχή να μην το γράψω στα ελληνικά

Ανώνυμος είπε...

Φίλε πως το έβγαλες on line; Θα ήθελα να κάνω το ίδιο. Οι εκδότες είναι έμποροι

ΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

ΛΕΓΟΜΑΙ ΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.ΓΡΑΦΩ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΧΟΥΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ. ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΩΘΗΣΩ. ΑΠΕΛΠΙΣΤΗΚΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΩ ΣΤΟ FACEBOOK.ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ. ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΡΚΕΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΗ ΜΠΟΡΩΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.-

Ανώνυμος είπε...

παιδια αυτή την σελίδα την έχετε δει; δεν ξέρω αν είναι κάποια απάτη αλλά αξίζει να ρίξετε μια ματια.http://www.bookstars.gr/User/FreePublishing.aspx

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς η έκδοση στην Ελλάδα είναι μια πικρή ιστορία για τους άσημους και πρωτοεμφανιζόμενους λογοτέχνες. Ακόμα και να κάνεις την αρχή (έχω εκδώσει τρία βιβλία και ξέρω...). Το πρώτο μου μυθιστόρημα, το ανέλαβε μέσω γνωστής μου ένας γνωστός εκδοτικός. Η μεταχείριση άθλια, λάθη τόσο στην έκδοση όσο και στην προώθηση... Έκανα το λάθος να τα επισημάνω... Η υπεύθυνη με αντιμετώπισε με εμπάθεια και αφού εξαντλήθηκε η πρώτη χιλιάδα αρνήθηκε να το επανεκδώσει ενώ τα δύο επόμενα που τις έστειλα τα επόμενα 3 χρόνια τα απέρριπτε με γελοίες δικαιολογίες... Το ένα έμοιαζε στο ύφος με το πρώτο και είναι πολύ κοντά χρονικά... ενώ το δεύτερο σοκαριστικά ρεαλιστικό για τις προτιμήσεις του εκδοτικού... Άρχισα να στέλμω τα βιβλία μου δεξιά κι αριστέρα με τη γνωστή αχρεία αντιμετώπιση. Μετά από 2 χρόνια άκαρπων προσπαθειών αποφάσισα να τα εκδώσω σ΄ένα μικρό εκδοτικό με συμμετοχή στα έξοδα. Μεγάλο λάθος μιας και οι μικροί αυτοί οίκοι είναι αποκλεισμένοι από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία... Συνεχίζω να γράφω μυθιστορήματα, διηγήμτα ακόμα και ποίηση και δε το βάζω κάτω καθώς είναι το μοναδικό πράγμα που με εκφράζει. Γενικά θα πρότεινα στους επίδοξους συναδέλφους να συνεχίσουν σε πείσμα της αγένειας και της καφρίλας που επικρατεί εκεί έξω... Η δημιουργία πάντα αναγνωρίζεται εάν αξίζει. Θα πρότεινα επίσης να δίνουν τα πονήματα τους σε γνωστούς προς αξιολόγηση (μερικοί επειδή γράφουν νομίζουν πως είναι και καλοι... δε πάει έτσι...), να διαβάζουν πολύ και να προσπαθήσουν να εκδώσουν μέρος της δουλειάς τους σε λογοτεχνικά περιοδικά κλπ ώστε να γίνει η αρχή (εγώ συνεργάζομαι με κάποιο). Χωρίς ανασα δε ζεις, έτσι κι ο αληθινός λογοτέχνης χωρίς τη συγγραφή, η έκδοση είναι άλλη ιστορία στην Ψωροκώσταινα... Επίσης αν μπορείτε να μεταφράσετε το έργο σας κάντε το και στείλτε το έξω, αν μη τι άλλο θα έχει καλύτερη αντιμετώπιση από την αγενή αδιαφορία...

Ανώνυμος είπε...

Όλα είναι δημόσιες σχέσεις. Οταν κυκλοφόρησε το βιβλίο μου έστειλα μέσω του εκδοτικού (έναν μικρό οίκο) το σχετικό δελτίο τύπου σε πολλές εφημεριδές και free press έντυπα... Επίσης στην Athens Voice και στη Lifo έστειλα στους κριτικούς κι από ένα αντίτυπο, όχι μόνο δεν έγραψαν κάτι αλλά δεν μου απάντησαν έστω για έβα ευχαριστώ... Αν δε τα πάρουν ξεχάστε τη διαφήμιση...

Ανώνυμος είπε...

Βρε παιδιά μια απορία... Παλιά όταν νέοι ή επίδοιξοι συγγραφείς έστελναν βίβλία ή δείγματα γραφής σε καθιερωμένους λογοτέχνες εκείνοι είχαν την ευγένεια να τους απαντούν αρνητικά ή θετικά (βλ. τα σχόλια του Παλάμά στον Καρυωτάκη, Σαμαράκης-Ζατέλη κλπ...) Στις μέρες μας προς τί αυτή η απαξία και ο σνομπισμός;;; Αν είσαι ενοχλητικό ψώνιο καταννοητό αλλά άμα αξίζει η γραφή σου (κατά γενική παραδοχή πάντα και όχι υποκειμενική ονειροφαντασία) γιατί να είναι τόσο δυσπρόσιτοι δε το καταλαβαίνω... Χώρος υπάρχει για όλους όσους γράφουν καλά... Η γενιά των καθιερωμένων φθίνει και μετά; Τι θα πείτε σε όλους εκείνους τους νέους που απορρίπεται μετά μανίας τώρα;;; Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά...

Ανώνυμος είπε...

Διαβάστε το ακόλουθο άρθρο
Μια χαμένη γενιά λογοτεχνών αναζητά εκδότη
http://alexandroskefalas.blogspot.gr/

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας,

Είμαι ξένη και γράφω στην Ελληνική.
Ψώνιο δεν είναι εξ'αρχής (τι τόλμη...φαντάζομαι τα σχόλια),
Όμως μια γνώστη
μου είπε:
γιατί να μην το παλέψεις, οι μεγαλύτεροι δεν γράφουν
πάντα τόσο σπουδαία βιβλία...
και θα παλέψουμε μια δίγλωσση έκδοση, έτσι απλά για το
κέφι μας . Επίσης για όσους νομίζουν ότι οι εκδότες
στο εξωτερικό είναι πιο τίμιοι,
ίσως είναι πιο τίμιοι
στην απάντηση
(ενώ στην Ελλάδα
δεν θα λάβεις ποτέ ένα ναι ή ένα ξεκάθαρο όχι),
άλλα διάβασα και
έμαθα ότι είναι εξίσου πολύ δύσκολο
να εκδόσεις ένα πρώτο έργο. Οι αγκυλώσεις και
τα λογοτεχνικά τζάκια υπάρχουν παντού.

Υπομονή,

Άννα

Mary Athenslight είπε...

ΓΕΙΑ ΧΑΡΑ, ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ-- ΜΑΡΙΑ-- athenslight@gmail.com

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΙΜΙΤΣΑΚΗΣ είπε...

Είχα γράψει και παλαιότερα σε αυτόν τον χώρο, απογοητευμένος και εγώ από τις καταστάσεις. Μην απελπίζεστε όμως. Ευκαιρίες υπάρχουν τελικά - και καλή θέληση.
Είμαι πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας, αλλά κατάφερα να μπω και στα μεγάλύτερα βιβλιοπωλεία, και σε εφημερίδες δωρεάν (όχι σε πολλές, αλλά δεν έχει περάσει και ένας μήνας τώρα), κι όλα αυτά από μικρό εκδοτικό οίκο. Ψάξιμο θέλει παιδιά και να μην απελπίζεστε. Για οπόιον θέλει να δει την δουλειά της τριλογίας μου και να συγκρίνει εάν θέλει την δουλειά μου με την δικιά του, μπορεί να μπει εδώ: www.aray.gr.

Γρηγόρης είπε...

Πολύ χρήσιμα τα όσα αναφέρονται σε αυτή τη σελίδα, βοηθούν σημαντικά στο σχηματισμό πολλών εντυπώσεων. Έχω κάποιες απορίες ωστόσο όσον αφορά στη συλλογή πληροφοριών από διάφορα αγγλόφωνα βιβλία με σκοπό την έκδοση βιβλίου στα Ελληνικά. Θα πρέπει να ζητήσω την άδεια από κάθε συγγραφέα ξεχωριστά ή αρκεί η αναφορά τους στις πηγές βιβλιογραφίας στο τέλος του βιβλίου;
Σε περίπτωση επιλογής προσωπικής απάντησης: reptilesalonica (στο) yahoo.com
Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Ανώνυμος είπε...

Έστειλα το έργο μου σε ένα μεγάλο εκδοτικο οίκο της Αθηνας και περίμενα τρείς μήνες πριν τους τηλεφωνήσω για την απάντηση. Όταν τους πήρα τηλέφωνο μού είπαν ότι δεν το βρίσκουν πουθενά και μού ζήτησαν να τους το ξαναστείλω. Ανησυχώ μήπως κάποιος μπορεί να το πήρε για λόγους δικούς του. Η μόνη κατοχύρωση που του έκανα ήταν μέσω ταχυδρομείου.

Δήμος είπε...

Μόλις ανακάλυψα αυτό το μπλογκ, ψάχνοντας κι εγώ την ''άκρη'' για έντυπη έκδοση στην Ελλάδα. Έχω έτοιμα δύο παραμύθια, ένα εγχειρίδιο για internet marketing (εξ'ου και το θάρρος της ανάρτησης μου αυτής), και ετοιμάζω κι ένα μυθιστόρημα.
Η φτωχή μου άποψη:
1) Εκτός της Ελληνικής γλώσας, έκανα και μετάφραση στα αγγλικά (αρχικά στα παραμύθια), για να καλύψω μία αγορά 2 δις ανθρώπων που τη μιλούν, κι όχι 12 εκατ. της Ελλάδας & Κύπρου. Μετά θα μεταφράσω σε όσες περισσότερες, για να καλύψω το παγκόσμιο κοινό (δυνητικά...). Οι μεταφράσεις κοστίζουν από 1€ (αγγλικά) έως την ακριβότερη που βρήκα 10€ (πορτογαλικά-ρώσικα).
2) Σαν internet marketer, συμβουλεύω να ''παίξτε'' το όποιο εμπορικό παιχνίδι ΜΟΝΟ στο διαδίκτυο ή -έστω- βασικά σε αυτό. Τα πάντα πωλούνται μέσω internet τη σημερινή εποχή. Ειδικά στα βιβλία, έχουν αυξηθεί πολύ οι πωλήσεις των e books (60%) σε σύγκριση με τα έντυπα (40%). Και μη νομίσετε ότι δεν θα προτιμηθούν, ιδιαίτερα από τις νέες γενιές αναγνωστών (τα νούμερα δεν είναι δικά μου, αλλά στατιστικών του 2013).
Επίσης υπάρχουν δικτυακοί εκδοτικοί οίκοι και για έντυπη έκδοση, που, εκτός του ότι δεν πληρώνεις ΤΙΠΟΤΑ για την έκδοση, κάνουν τη διανομή ακόμα και για ένα μόνο αντίτυπο, και σε πάρα πολύ χαμηλό κόστος εκτύπωσης (ποσοστό τους στην πώληση).
Και δεν τους νοιάζει αν είστε ο Andersen ή ο ''Αγνωστίδης''.
Στο τέλος θα παραθέσω και links για μερικούς που ξέρω.
3) Και βέβαια, υπάρχει η κορυφαία AMAZON, αλλά και άλλοι (δεστε τα links), που εμπορεύονται τα e books, audiobooks, αλλά και τα έντυπα.
4) Είτε ''παίξτε'' Ελλάδα, είτε εξωτερικό, χρειάζεστε απαραίτητα δικτυακή παρουσία, δηλ. blog ή site, που φτιάχνονται από εσάς δωρεάν, ή από καποιον άλλο με πληρωμή.
5) Πρέπει ακόμα να βρείτε και να συμμετέχετε σε blogs & forums άλλων, που έχουν σχέση με το αντικείμενο του βιβλίου σας, μέσω των οποίων θα γίνετε γνωστοί στο κοινό τους, στην αρχή χωρίς να ΄΄διαφημίζεστε'' (για να μη ''φάτε πόρτα''), αλλά με χρήσιμα σχόλιά σας, και αργότερα με links προς την ιστοσελίδα σας. Και αντί να περιμένετε 2 ή 3 χρόνια -όπως είπαν κάποιοι παραπάνω- για να σας δεχτεί κάποιος εκδοτικός στην Ελλάδα (που, και να σας δεχτεί, θα κάνει 1-2 χρόνια να σας κυκλοφορήσει στην αγορά, απ' όσα έχω ακούσει από άλλους), ΧΑΡΙΣΤΕ τον πολύτιμο χρόνο σας σε τέτοιες διαδικασίες, που θα σας βοηθήσουν να κάνετε το δικό σας κοινό, και γενικά να σας κάνουν γνωστούς σε πολύ κόσμο, από το να περιμένετε από την προώθηση των εκδοτικών ή των εντύπων ή της TV κλπ.

Δεν μπορώ να πω ότι η άποψή μου ως συγγραφέα είναι ακόμα αξιόπιστη, αλλά έχω μάθει πολλά για το internet από πολλές άλλες ασχολίες που έχω εδώ και 10 χρόνια.
Μπορείτε να το ψάξτε και μόνοι σας, αρχίζοντας από τις δικές μου πληροφαρίες ή από άλλες, που σίγουρα θα βρείτε ψάχνοντας.
Θα μπορούσα να γράφω για εβδομάδες για όσα έχω μάθει για το μαρκετινγκ γενικά, γι' αυτό περιορίζομαι σε αυτά τα ολίγα. Αν όμως κάποιος θέλει να μάθει περισσότερα, μου στέλνει μύνημα στο F/B ή στο foni@rocketmail.com για να του στείλω ένα αντίγραφο δωρεάν από το βιβλίο μου για το μάρκετινγκ (PDF).
Επίσης, επειδή κατασκευάζω και ιστοσελίδες, μπορω να δώσω και συμβουλές πως να φτιάξτε τη δική σας.

Κάποια λίγα links που ανάφερα πριν.
Άρθρα:
http://jakonrath.blogspot.gr/2013/02/how-to-sell-ebooks.html
http://www.learnthenet.com/making-money/selling-ebooks/

Εκδόσεις:
1) Amazon Kindle
2) Barnes & Noble
3) Clickbank
4) PayDotCom
5) Warrior Special Offers
6) Ebay
7) Craigslist
8) Lulu
κ.ά.

Άντε και καλή μας τύχη παιδιά...!

Matiamba είπε...

Είμαι και εγώ νέος συγγραφέας και βρήκα τις πληροφορίες αυτές πολύ χρήσιμες. Τελείωσα το πρώτο έργο μου πριν λίγες ημέρες και τώρα ξεκίνησα το ταξίδι μου στον κόσμο των εκδοτών. Ο πρώτος εκδότης, μου είπε ότι το βρήκε "πολύ καλό", αλλά δεν μπορεί να το εκδώσει γιατί η αγορά δεν είναι κατάλληλη για μυθιστορήματα αυτή την στιγμή. Για το μέλλον, μου άφησε ανοιχτή την πιθανότητα. Δεν ξέρω αν το λένε σε όλους αυτό, αλλά τουλάχιστον δεν είπε κάτι κακό... Αν θέλετε να δείτε μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο μου, επισκεφτείτε την σελίδα του βιβλίου στο Facebook: https://www.facebook.com/toskoteinopeplo

Ανώνυμος είπε...

kalispeta sas legomai leonidas kai prosfata egrapsa ena mikro paramithi gia paidia kathara kai mono wste na to diavasw se paidakia tou sxolikou leoforeiou pou doulevw. meta apo parotrinsi arketwn filwn mou gonewn twn paidiwn kai tou idiou tou sxoliou pou ergazomai apofasisa na kinithw wste na ekdwsw ayto to mikro paramithi. tha ithela na mathw vasika pou tha itan kalo na apeythinthw kai kata deyteron an aksizei oikonomika na asxolithei kapoios me to antikeimeno.panta fysika me tin pisti kai gnomona oti i douleia m gia kapoious apodixthei kali. kai an pote kapoios endiaferthei gia ayto to paramithi peite m parakalw mia logiki timi p tha eprepe na simfonisw gia na to dwsw.eyxaristw poli.

Michelle Gerber είπε...

Oh, thank you so much. After years of struggling with my children`s picturebook which is SO WORTHY to be published and seeing crap books like `Mike, o fasolakis`everywhere, it gets difficult. There are of course some amazing books out there too. Finally someone tells it like it is, the publishing industry is after all just that, an industry. A glorified factory....

Vassilis Deris είπε...

Γιατί θεωρείτε πως πρέπει ένας νέος συγγραφέας πρέπει να αποφύγει την αυτοέκδοση;
Επειδή σκέφτομαι και γω να εκδώσω το πρώτο μου βιβλίο, θα ήθελα λίγη καθοδήγηση.
Με εκδοτικούς οίκος δεν είχα πιο πριν καμία σχέση και δεν ξέρω πώς λειτουργούν.
Προσέγγισα έναν οίκο για αυτοέκδοση, ο οποίος προσφέρει συν κάποιες υπηρεσίες επί του βιβλίου. Προτίμησα αυτοέκδοση γιατί γνωρίζω ότι η αγορά του βιβλίου μου δεν είναι μεγάλη. Επομένως λίγα αντίτυπα και ελεγχόμενη τοποθέτηση σε 1-2 βιβλιοπωλεία μου είναι αρκετά για αρχή.
Επίσης, όταν λέτε "να σας ζητήσει να τον βοηθήσετε με το αρχικό ποσό", τί ακριβώς εννοείτε;

Ανώνυμος είπε...

Χαιρετε!!!! μια ερωτηση, υπαρχει περιπτωση κλοπης της πλοκης του παραμαυθιου που γραφω?
πως διαφυλαττω τα πνευματικα δικαιωματα μου? σας ευχαριστω εκ των προτερων.......
καλη συνεχεια σε ολους.....

Μαιρούλα είπε...

Παιδιά θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Είμαι 18 χρονών και γράφω ένα βιβλίο(μυθιστόρημα) Με την προτροπή των φίλων, μου θα ήθελα να μάθω εάν γίνεται να το εκδώσω ή δεν υπάρχει καμιά τέτοια περίπτωση. Επίσης αν υπάρχει τρόπος να κατοχυρώσω δικαιώματα. Ευχαριστώ για το χρόνο σας

Παναγιωτης Κιαμος είπε...

Οπως τα βλεπω τα πραγματα ειναι ολα δυσκολα παντου. Ας κλεισουν ολα παντου να ξεμπερδευουμε αφου το πανε ετσι το πραγμα και να γινουμε πρωτογονοι ξανα. Δεν παει αλλο. Αυτο ειναι αποτροπη μεγαλη στην επιτυχια.... Δεν γινονται ετσι οι σωστες δουλειες...

Παναγιωτης Κιαμος είπε...

Οπως τα βλεπω τα πραγματα ειναι ολα δυσκολα παντου. Ας κλεισουν ολα παντου να ξεμπερδευουμε αφου το πανε ετσι το πραγμα και να γινουμε πρωτογονοι ξανα. Δεν παει αλλο. Αυτο ειναι αποτροπη μεγαλη στην επιτυχια.... Δεν γινονται ετσι οι σωστες δουλειες...

Τζουζέπε Νταβολα είπε...

Καλησπερα θα ηθελα να ρωτισω σε περιπτωση που το βιβλιο μου σχετιζετε με ηρωες ιστορικους και φανταστικους ή εχει πως να το πω σαν να ειναι η συνεχια ενος βιβλιου (αλλου σιγραφεα) που για καποιον λογο αυτος δεν συνεχισε υπαρχει προβλημα ???

Αγγελική. είπε...

Μου αρέσει πολύ η ποίηση κ έχω γράψει πάρα πολλά. Τώρα ετοιμάζω ένα βιβλίο κ έχω ξεκινήσει κ γράφω. Δε καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο δύσκολο να εκδοθεί. ?

Αγγελική. είπε...

Πρέπει να καταχωρήσω τα δικαιώματα μου πως γίνεται αυτό αν μπωρει κάποιος να μου πει. Ευχαριστώ πολύ

Maria Papatheodorou είπε...

Τι μπαμπέσικο

Ανώνυμος είπε...

Αν κάποιοι από εσάς πραγματικά θέλετε να γίνετε συγγραφείς, ας βελτιώσετε πρώτα τα ελληνικά σας. Είναι ανεπίτρεπτο να γράφετε ορθογραφικά λάθος τις λέξεις, ή να μην έχετε βάλει μια τελεία στον λόγο σας και να λέτε ότι γράψατε και βιβλίο.

maraki είπε...

Γεια σας, κάποιος εκδοτικός οίκος στην Ελλάδα/Αθήνα που να εκδίδει αγγλικά μυθιστορήματα; Ξέρει κανείς;

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας!
Έχω ολοκληρώσει από τον Σεπτέμβρη το πρώτο μου μυθιστόρημα φαντασίας, κατοχύρωσα σε συμβολαιογράφο τα πνευματικά δικαιώματα και αρχές Οκτώβρη το έστειλα σε ένα νέο εκδοτικό οίκο στην αγορά. Με πήραν τηλέφωνο μια εβδομάδα μετά και με ρωτούσαν να τους πω πόσα άτομα από τον κύκλο μου θα μπορούσα να μαζέψω σε μα πιθανή παρουσίαση του βιβλίου μου στην περιοχή μου.
Καθώς έχω μεγάλο κύκλο γνωριμιών, φιλικό και συγγενικό, τους απάντησα με αυτοπεποίθηση ότι θα μπορούσα να έχω πολλά άτομα. Εκείνοι όμως επέμεναν να τους πω έναν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων και όχι γενικά. Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούσα να ορίσω από το τηλέφωνο ένα συγκεκριμένο νούμερο, π.χ. 100-150 άτομα, διότι πρώτον θα έπρεπε να κάτσω και να καταγράψω τα άτομα ένα-ένα για να τους δώσω τον αριθμό που ήθελαν και δεύτερον μπορεί κάποιοι από αυτούς τελικά να μην έρχονταν για χ, ψ λόγους, ή ακόμα και να παρευρίσκονταν εκεί παρουσία και κάποιου άλλου επιπλέον ατόμου από το δικό τους περιβάλλον. Άρα το νούμερο δεν το έδωσα ποτέ και έμεινα απλά στο πολλά άτομα.
Η κοπέλα στο τηλέφωνο που συνομίλησα μαζί της, φάνηκε να απογοητεύτηκε με την απάντηση που δεν της έδωσα και μια εβδομάδα αργότερα, ήρθε απάντηση από τον εκδοτικό οίκο ότι δεν εγκρίνουν το έργο μου. Τώρα τι πραγματικά έφταιγε, ποτέ δεν θα το μάθω. Αλλά θεωρώ ότι ίσως συνέβαλλε αρνητικά και η απάντησή μου για τον αριθμό ατόμων.
Για να μην μακρηγορώ, έχω στείλει εδώ και μια σχεδόν εβδομάδα το ίδιο έργο σε τρεις άλλους εκδοτικούς οίκους και περιμένω απάντησή τους, είτε θετική είτε αρνητική εντός 3 μηνών, όπως ανέγραφαν στη σελίδα τους. Επίσης σκέφτομαι να περάσει αυτό το διάστημα και αν έχω ξανά αρνητική απάντηση να το στείλω και αλλού, καθώς έχω κάνει την σχετική έρευνά μου και έχω καταγράψει τους εκδοτικούς που θα ήθελα να το στείλω.
Αυτό όμως που με απασχολεί, είναι τι συμβαίνει στην περίπτωση που π.χ. δυο εκδοτικοί από αυτούς που το έχω στείλει, εγκρίνουν και οι δυο το έργο. Τότε τι γίνεται? Επιλέγω εγώ που θα το δώσω ή μήπως έπρεπε να περιμένω πρώτα απάντηση από κάποιον και μετά να το στείλω αλλού?
Αν θα μπορούσατε να με βοηθούσατε στις απορίες μου, θα το εκτιμούσα δεόντως.

Ανώνυμος είπε...

Εγω θα σου προτεινα να επιλεξεις ποιον προτιμας απ'τους 2.Αυτο που θα πω σε ολους ειναι οτι χαλασε η Ελλαδα.Η κριση μας χαλασε ολους.Δε θα πω για τη νεολαια κατι.Κλαμπακια και πελφε ολημερις.Ντεσπασιτο και σουαλαλα και τρεχα γυρευε.Δεν υπαρχει το διαβασμα στη ζωη τους και πλημμυριζουν εγωισμο και αλαζονεια.Δεν ελπιζω εκει.Ομοιως για τα υπολοιπα κοινωνικα στρωματα.Ειμαστε αξιοι της μοιρας μας.Κομπλεξαρες απο σχολες μεχρι εκδοτικους οικους.Σνομπαρισμα μεχρι αηδιας.Αμα ομως τυχει και διακριθεις απλα σκανε απο ζηλεια και σε αποφευγουν σαν εχθρο.Τετοια εγωπαθεια πουθενα αλλου.Γραφω το πρωτο μου βιβλιο και σκεφτομαι να το μεταφρασω στα αγγλικα στο τελος για να βρω ενα φυσιολογικο κοινο αναγνωστων.Αμα ειναι να περιμενω απο εκδοτικους οικους να κλεισω συμφωνια ειμαι γελασμενος.Ακομα και ενας να διαβασε αυτο το σχολιο εγω ειμαι υπερευχαριστημενος.Μη περιμενετε να σας εκτιμησει κανεις στην Ελλαδα.Ξεκινηστε ηδη την αναζητηση για επεκταση στο εξωτερικο και μην αναλωνεστε στη σαπιλα που ζουμε.Ναι,ειμαι απαισιοδοξος και μακαρι να με διαψευσει καποιος.Ετσι φαινονται τα ταλεντα στη χωρα μας.(Δειτε Αννα Κορακακη για παραδειγμα.Το ιδιο ισχυει για ολους).Καλη συνεχεια.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω οι εκδόσεις Bell. Καλή επιτυχία!

agni είπε...

Καλησπέρα σας, έχω γράψει και γω κάποια παραμυθάκια με τη σειρά μου.. η αλήθεια είναι πως θα ήθελα πολύ να ψυχαγωγω τα παιδιά με τις ιστορίες μου! Θα προσπαθήσω να το κυνηγήσω! Καλή τύχη σε όλους μας εύχομαι μέσα απο τη ψυχή μου!

agni είπε...

και γω απογοητεύομαι από τη νεολαία μας... Δυστυχώς μόρφωση μηδέν.....

Ανώνυμος είπε...

Πριν από κάποια χρόνια το πρώτο μου παραμύθι εκδοθηκε από έναν αρκετά γνωστό εκδοτικό οίκο ο οποίος τώρα έχει πια κλείσει. το δεύτερο εκδόθηκε από έναν μικρό και ολοκαίνουριο εκδοτικό οίκο ο οποίος δεν είχε καλύτερη τύχη από τον πρώτο. Για χρόνια έγραφα, έστελνα και απάντηση δεν έπαιρνα, μεχρι που πέρσι με πήραν τηλέφωνο από τον Πατάκη. Τι χαρά! Ήθελαν να εκδόσουν το παραμύθι μου! γνωρίζοντας τις διαδικασίες περίμενα τα συμβόλαια...και περίμενα...και περίμενα. Ο υπεύθυνος με καθησύχασε στο τηλέφωνο λέγοντάς μου πως οι εκθέσεις εκείνου του διαστήματος τους απασχολούσαν αλλά θα επικοινωννούσαμε σύντομα για να συζητήσουμε σε ποια σειρά θα το εντάξουν. Και αφού πια είχαν περάσει 5 μήνες μου έστειλαν τελικά ένα mail με το οποίο με ενημέρωναν, σαν να μην είχε προηγηθεί καμιά συνομιλία μεταξύ μας, πως δε θα μπορέσουν να το εκδόσουν. "Είπα, ξείπα και χέζω την παρόλα μου" δηλαδή. Αν αυτό δεν ήταν φόλα τότε τι;;; Δεν έχω ακόυσει άλλη ανάλογη περίπτωση με τη δική μου και θα προτιμούσα να είχα μια αρνητική απάντηση εξαρχής ή μια απαξιωτική σιωπή από αυτό το παιχνιδάκι.
Σιχάθηκα αυτούς και την κλίκα τους. Για πόσο καιρό πια ο κόσμος θα διαβάζει τους ίδιους και τους ίδιους αλήθεια;