Κανόνας 1. Δεν υπάρχουν κανόνες.

Κανόνας 2. Ισχύει ο κανόνας ένα.


Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ) ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Γιατί δεν έχει ''πιάσει'' στην Ελλάδα;

       Ποιός τολμάει να πει ότι δεν έχει πιάσει στην Ελλάδα; Κάτι τέτοιο φαντάζει αστείο την στιγμή που το συγκεκριμένο είδος στην Αμερική είναι μονίμως στην νούμερο ένα θέση. Στην Ελλάδα, η επιστημονική φαντασία και το fantasy (SFF) είναι το μόνο λογοτεχνικό είδος το οποίο παρουσιάζει τόσο μεγάλη διαδικτυακή δραστηριότητα. Υπάρχουν ιστοσελίδες αποκλειστικά αφιερωμένες για τους φίλους του είδους, συγγραφείς και ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την λογοτεχνία γενικότερα.
       Με μία επίσκεψη στα Forum των ιστοσελίδων αυτών, θα καταλάβαινε ο καθένας ότι αυτό το είδος δεν αποτελεί απλά μία θεματική κατηγορία, αλλά έναν ολόκληρο τρόπος σκέψης για τους ανθρώπους που το λατρεύουν τόσο. Με μία δεύτερη επίσκεψη στο forum των συγγραφέων SFF, υπάρχουν άτομα αδικημένα, που τραβούν τα μαλλιά τους διότι έχουν απορριφθεί από εκδοτικούς πριν προλάβουν καν να προσκομίσουν το χειρόγραφό τους. Μιλάμε, ίσως, για έναν αδικαιολόγητο ρατσισμό απέναντι στο SFF.
      Είναι γεγονός ότι οι εκδοτικοί οίκοι στοχεύουν σε ένα πολύ περιορισμένο αναγνωστικό κοινό. Το κοινό αυτό δεν αποτελείται από νέους ανθρώπους, αλλά συνήθως από άτομα 50 ετών και άνω. Πόσοι μεσήλικες λοιπόν θα ενδιαφέρονταν να διαβάσουν επιστημονική φαντασία όταν βλέπουν το δικό τους μέλλον περιορισμένο; Πως να κατανοήσουν το fantasy όταν η φαντασία τους έχει στεγνώσει τόσο μέσα από την ζωή; Όλα αυτά είναι κατανοητά. Το ερώτημα όμως που αναπόφευκτα εγείρεται ξανά, είναι απλό. Εφόσον υπάρχει το αγοραστικό κοινό, η εκδοτική δυνατότητα και η πληθώρα χειρόγραφων και έργων τέχνης γύρω, γιατί το SFF δεν έχει πιάσει στην Ελλάδα; Ή μάλλον καλύτερα, γιατί εξακολουθούν οι εκδοτικοί να το σνομπάρουν τόσο φανατικά; Δυστυχώς, δεν μπορώ να βρω μία λογική απάντηση που θα με καλύψει και θα ήθελα πολύ να ακούσω τις απόψεις των φίλων του είδους. 
 
PAUL

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

etsi einai! den exoun mellon oi idioi kai den 8eloun na miloun gia to diko mas. to na mporeis na fantazesai to mellon, simainei na mporeis na to elegxeis kiolas. Poly wraio post. filia apo salonika

Unknown είπε...

Είναι πράγματι άδικο για τους φίλους του είδους και αν αναζητάς μία απάντηση που θα σε καλύψει, είναι απλή! $$$$$$$$$$$$$$$$$$$