Κανόνας 1. Δεν υπάρχουν κανόνες.

Κανόνας 2. Ισχύει ο κανόνας ένα.


Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «Προσευχή για τις καινούργιες πατρίδες»-Μιχάλης Μπουναρτζίδης

Νιώθω ιδιαίτερη χαρά να παρουσιάζουμε μέσα από αυτό εδώ το blog νέους ,πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς.
Το «Προσευχή για τις καινούργιες πατρίδες»,του Μιχάλη Μπουρνατζίδη ,έχει να κάνει με την ιστορία της Θράκης.Σας παραθέτω τι ακριβώς λέει ο ίδιος ο συγγραφέας  ,στο δελτίο τύπου ,για το συγκεκριμένο πόνημα που κατα την άποψη μου αξίζει να το διαβάσουμε .Φυσικά ελπίζω όσο το συντομότερο  να το έχουμε στα χέρια μας ολόκληρο για να σας παρουσιάσουμε κριτική και εντυπώσεις.

''Το βιβλίο έχει να κάνει με την ιστορία της πατρίδας μου της Θράκης, τα χρόνια των μεγάλων αλλαγών και της προσφυγιάς των Θρακιωτών, ανάμεσα στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-78 και στο 1922. Είναι μυθιστόρημα, (τουλάχιστον τέτοια δομή έχει) και αναφέρεται σε μια χρονική περίοδο 40 ετών, από το 1882, μέχρι το τέλος του 1922. Αυτά είναι τα χρόνια που άλλαξαν τον κόσμο, στη Θράκη, στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, στην Ελλάδα, σ ολόκληρη την Ευρώπη τα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την πέρασα την ιστορία μέσα από κάποια στοιχεία που μου ήταν γνωστά, κι άλλα που τα πήρα και τα ταίριασα μέσα απ την Ιστορία, την γραμμένη, (γι αυτό άλλωστε και στο τέλος υπάρχει πίνακας με τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν. Στόχος μου ήταν να γράψω για την ιστορία της Θράκης, αυτήν την περίοδο που ο κόσμος ήρθε τ απάνω κάτω· για την ιστορία που οι νέοι,  ακόμα κι οι Θρακιώτες, δεν έχουν ιδέα· μόνο που αυτή είναι δουλειά των ιστορικών, όχι δικιά μου. Εγώ ήθελα να γνωρίσουν αυτά χρόνια, όπως φαντάστηκα να τα βιώνουν μερικοί απλοί άνθρωποι, μπορεί να ήταν κι οι παππούδες μου αυτοί,  κι όχι σαν Ιστορία… όσοι κάνουν τον κόπο να διαβάσουν τις σελίδες που έγραψα. Τελικά, όποιος κάνει τον κόπο να τις διαβάσει, πιστεύω πως θα μάθει την ιστορία της Θράκης αυτή την περίοδο αλλά και μπόλικα απ την ιστορία όλου του Ελληνικού και γενικότερα του Βαλκανικού χώρου, αυτά τα δυό πάνε μαζί, εδώ και κοντά ενενήντα χρόνια.
Σημασία έχει να ξέρουμε τις ρίζες μας και το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ, δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα, όπως τα βλέπουμε και τα ζούμε τώρα''

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

xairomai polu pou prwwtheite neous suggrafeis!
panos

Ανώνυμος είπε...

xairomai polu pou prwwtheite neous suggrafeis!
panos