Κανόνας 1. Δεν υπάρχουν κανόνες.

Κανόνας 2. Ισχύει ο κανόνας ένα.


Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010

Γράμματα στις κόρες μου-Ε.Νομπλ  (ΜΙΝΩΑΣ)
Μια μεγαλη καρδιά γεμίζει με ελάχιστα -Μ.Βαμβουνάκη (ΨΥΧΟΓΙΟΣ)
Η γυναίκα του φάρου -Π.Τραυλού       (ΨΥΧΟΓΙΟΣ)
Θα πολεμάς με τους θεούς.Ένα μυθιστόρημα για το Λεωνίδα.-Δ.Στεφανάκης (ΠΑΤΑΚΗΣ)
Αλήθειες κρυμμένες,σημάδια ανεξίτηλα -Μ.Μανδάλη (ΔΙΟΠΤΡΑ)
Προσευχή για τις καινούριες πατρίδες -Μ.Μπουρνατζίδης (ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ)
Σκιές στο χρόνο -Μ.Κωνσταντούρου (ΛΙΒΑΝΗΣ)
Βαλκυρίες -Π.Κοέλιο (ΛΙΒΑΝΗΣ)
Το βιβλίο των νεκρών -Π.Κορνγουελ (ΩΚΕΑΝΙΔΑ)
Κοτσυφόκισσα - S.Collins (PLATYPOUS)
Σπανιόλικα παπούτσια -Α.Ζέη (ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ)
Οδυσσέας και μπλουζ -Ε.Φακίνου (ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ)

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΤΙ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΒΑ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Είναι γεγονός ότι το Ελληνικό αναγνωστικό κοινό υπολογίζεται ως το στατιστικά χαμηλότερο, πανευρωπαϊκά. 
Αγγίζει μόλις το 8-10% του συνολικού πληθυσμού. Ευθύνη φέρουν και οι κρατικοί μηχανισμοί όπως και η Ελληνική παιδεία-φυσικά. Εξαιρουμένων των καταναλωτικών ομάδων που θεωρούνται «αναγκαστικοί» αναγνώστες, δηλαδή παιδιών (παραμύθια, σχολικά, βοηθήματα) και νοικοκυρών (βιβλία μαγειρικής), η συγγραφική τέχνη προορίζεται για ένα ποσοστό του 4% του γενικού Ελληνικού πληθυσμού. 
Τα στοιχεία είναι αποθαρρυντικά και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το αναγνωστικό κοινό χρειάζεται κάτι καινούργιο για να προσελκυστεί. Η ποίηση, δυστυχώς, αργοπεθαίνει. Τα κλασσικά βιβλία δεν προωθούνται πια και οι αγοραστές τους είναι όσοι εξερευνούν πεισματικά τις χρυσές εποχές της λογοτεχνίας- και καλά κάνουν. 
Τι συμβαίνει, όμως, με το σύγχρονο μυθιστόρημα; Είναι γεγονός ότι επενδύονται μεγάλα ποσά στην αγορά ξένων τίτλων-βιβλίων που σίγουρα θα πουλήσουν. Κάτι που δεν ευνοεί ούτε τους οίκους, ούτε τους Έλληνες συνολικά. Θα ήταν πιο αξιόπιστη λύση να επενδυθούν πολλά χρήματα στην Ελληνική λογοτεχνία, που είναι προσαρμοσμένη στον Έλληνα αναγνώστη ώστε και να δημιουργηθεί κάποια «σχέση» μεταξύ συγγραφέα και ανθρώπων, αλλά και να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι τα έργα του εξωτερικού είναι πιο ποιοτικά. Άλλωστε, 
κάτι που δεν ξέρει το αναγνωστικό κοινό είναι ότι είναι σαφώς πιο δύσκολο κάποιος να εκδώσει ένα βιβλίο στην Ελλάδα από το να το εκδώσει στην Αμερική ή στην υπόλοιπη Ευρώπη. 
Φρέσκες, πρωτότυπες, διασκεδαστικές και επίκαιρες ιδέες υπάρχουν και πρέπει οι εκδοτικοί να πειραματιστούν με καινούργια είδη ώστε η αγορά, η τέχνη και το βιβλίο ως σύμβολο, να ανακάμψουν. 



Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

TΟ ΝΗΣΙ ...ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Η' Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ;


Το βιβλίο έκανε πάταγο σε ολόκληρο τον κόσμο, πουλώντας πάνω από 2.000.000 αντίτυπα, όπως και η σειρά που καθήλωσε τους Έλληνες θεατές. Για πρώτη φορά, η Ελληνική τηλεόραση διασκευάζει ένα διεθνές best-seller και απ’ότι φαίνεται έχει γίνει πολύ ποιοτική δουλειά.
Ως λογοτεχνικό blog, κανονικά, θα έπρεπε να υποστηρίξουμε πως το βιβλίο είναι σαφώς πιο αυθεντικό από ότι η μεταφορά στην τηλεόραση. Βέβαια, πρέπει να ομολογήσουμε ότι η συγκεκριμένη σειρά, δεν θυμίζει κάτι που έχουμε ξαναδεί στην Ελληνική τηλεόραση. Για πολλούς, αυτή η προσπάθεια αποτελεί ένα σκηνοθετικό αριστούργημα και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που έκλαιγαν βλέποντας μονάχα για μερικά δευτερόλεπτα διαφήμισης, τις εκκωφαντικές σιωπές του Στέλιου Μάινα ή τα πρησμένα μάτια της Κατερίνας Λέχου.
Το ερώτημα, όμως, παραμένει! Ποιο από τα δύο προτιμάτε; Σίγουρα το καθένα είναι διαφορετικό, με δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά θέλουμε με το χέρι στην καρδιά και χωρίς λογικά επιχειρήματα παρά μόνο συναισθηματικά, να μας πείτε τι πιστεύετε εσείς.   
Περιμένουμε την άποψη σας...


Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ....

Κατηγορίες αναγνωστικού κοινού συγγραφικής τέχνης.

Τα κριτήρια του Έλληνα αναγνώστη χωρίζονται σε 3 κατηγορίες.
Υπάρχει ο ξεκάθαρα «εμπορικός» αναγνώστης, ο ξακουστός «ψαγμένος» και ο συμπαθής «ονειροπόλος».
Ο εμπορικός αναγνώστης μπαίνοντας σε ένα βιβλιοπωλείο, θα κοιτάξει το εξώφυλλο και στο μυαλό του θα γίνει η εξής ανάλυση. Πρώτη ματιά, είναι ωραίο το εξώφυλλο; Δεύτερη ματιά, ποιος το έγραψε; Τρίτη ματιά, ποιος εκδοτικός τον έχει εκδώσει; Τέταρτη ματιά, γρήγορη ανάγνωση της περίληψης και πέμπτη και τελευταία ματιά, το έχουν διαβάσει πολλοί; Αν το έχουν διαβάσει πολλοί, ο εμπορικός αναγνώστης, αισθάνεται ότι πρέπει να το αγοράσει και αυτός. Συνήθως, δεν του αρέσει πολύ το βιβλίο, αλλά θα πει πως του φάνηκε αριστουργηματικό, γιατί δεν θα θέλει να αποδεχτεί ότι τα δικά του κριτήρια επιλογής ήταν τόσο επιφανειακά που τον καταδίκασαν για ακόμη μια φορά να μην «πάρει» τίποτα από αυτό που αγόρασε.
 Ο ψαγμένος αναγνώστης μπαίνοντας σε ένα βιβλιοπωλείο θα ρίξει μία πολύ γρήγορη ματιά στα ευπώλητα. Αν κάποιο από αυτά του τραβήξει την προσοχή για την πρωτοτυπία του, έχει καλώς, ειδάλλως θα σκεφτεί «όλο χαζομάρες εκδίδουν» και θα προχωρήσει προς τα υπόλοιπα ράφια. Με το βλέμμα του αρπακτικού θα σαρώσει όλα τα εξώφυλλα ώστε να βρει κάτι διαφορετικό και εκκεντρικό. Κάτι που πιστεύει ότι θα τον προχωρήσει διανοητικά σε ένα άλλο επίπεδο. Το κακό με αυτόν τον αναγνώστη, είναι ότι βαριέται εύκολα ένα βιβλίο που δεν συγκλίνει με τις δικές του πεποιθήσεις ή συναισθήματα, αλλά το καλό είναι πως θαπειραματιστεί με νέα ονόματα, άγνωστους εκδοτικούς και μία πιο βαθιά απεικόνιση της τέχνης.
Ο συμπαθής ονειροπόλος, θέλει να νιώσει. Να μπει σε ένα βιβλίο, να κολυμπήσει μέσα στις λέξεις του, να χαθεί μέσα στις σελίδες και να μυρίσει να δει να ερωτευτεί και να μισήσει. Λατρεύει την πρωτοτυπία και τα δυνατά συναισθήματα και είναι ανοιχτός σε όλα. Ταυτόχρονα, θέλει μέσα από κάθε βιβλίο, να γίνει καλύτερος άνθρωπος.

Κατηγορίες συγγραφέων.

Είναι ακριβώς οι ίδιες. Ο «εμπορικός», ο «ψαγμένος» και ο «ονειροπόλος».

Ο εμπορικός γράφει μία ιστορία με δομή, με γνωστές φράσεις που θα αφυπνίσουν γνωστά συναισθήματα και σκέψεις, οι χαρακτήρες του είναι κλασσικοί και αφιερώνεται περισσότερο στην πλοκή και το πόσο πολύ θα αρέσει στους άλλους. 
Το γράφει σαν αναγνώστης και όχι σαν συγγραφέας.
Ο ψαγμένος θέλει να στραμπουλίξει τον εγκέφαλό σου. Να σε ξεζουμίσει και καμιά φορά να σου πει ότι είσαι λίγο χαζός και θα χρησιμοποιήσει ηθοπλαστικούς κανόνες. Οι ιστορίες του μπορεί να μην έχουν καν αρχή, μέση και τέλος, αλλά 
τον αγαπάς γιατί είναι αυθεντικός και «σκέφτεται έξω από το κουτί».
Ο ονειροπόλος θέλει να σε κάνει να νιώσεις. Θέλει να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Θέλει να σε «φτιάξει», να σε «χαλάσει» και να σε «φτιάξει» ξανά. Ο συγγραφέας αυτός, χύνει πολλά δάκρια όσο γράφει και μπαίνει κυριολεκτικά, στα άδυτα του κόσμου που έχει φτιάξει στο μυαλό του. Ή θα τον μισήσεις, ή θα τον λατρέψεις!

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «Προσευχή για τις καινούργιες πατρίδες»-Μιχάλης Μπουναρτζίδης

Νιώθω ιδιαίτερη χαρά να παρουσιάζουμε μέσα από αυτό εδώ το blog νέους ,πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς.
Το «Προσευχή για τις καινούργιες πατρίδες»,του Μιχάλη Μπουρνατζίδη ,έχει να κάνει με την ιστορία της Θράκης.Σας παραθέτω τι ακριβώς λέει ο ίδιος ο συγγραφέας  ,στο δελτίο τύπου ,για το συγκεκριμένο πόνημα που κατα την άποψη μου αξίζει να το διαβάσουμε .Φυσικά ελπίζω όσο το συντομότερο  να το έχουμε στα χέρια μας ολόκληρο για να σας παρουσιάσουμε κριτική και εντυπώσεις.

''Το βιβλίο έχει να κάνει με την ιστορία της πατρίδας μου της Θράκης, τα χρόνια των μεγάλων αλλαγών και της προσφυγιάς των Θρακιωτών, ανάμεσα στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-78 και στο 1922. Είναι μυθιστόρημα, (τουλάχιστον τέτοια δομή έχει) και αναφέρεται σε μια χρονική περίοδο 40 ετών, από το 1882, μέχρι το τέλος του 1922. Αυτά είναι τα χρόνια που άλλαξαν τον κόσμο, στη Θράκη, στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, στην Ελλάδα, σ ολόκληρη την Ευρώπη τα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την πέρασα την ιστορία μέσα από κάποια στοιχεία που μου ήταν γνωστά, κι άλλα που τα πήρα και τα ταίριασα μέσα απ την Ιστορία, την γραμμένη, (γι αυτό άλλωστε και στο τέλος υπάρχει πίνακας με τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν. Στόχος μου ήταν να γράψω για την ιστορία της Θράκης, αυτήν την περίοδο που ο κόσμος ήρθε τ απάνω κάτω· για την ιστορία που οι νέοι,  ακόμα κι οι Θρακιώτες, δεν έχουν ιδέα· μόνο που αυτή είναι δουλειά των ιστορικών, όχι δικιά μου. Εγώ ήθελα να γνωρίσουν αυτά χρόνια, όπως φαντάστηκα να τα βιώνουν μερικοί απλοί άνθρωποι, μπορεί να ήταν κι οι παππούδες μου αυτοί,  κι όχι σαν Ιστορία… όσοι κάνουν τον κόπο να διαβάσουν τις σελίδες που έγραψα. Τελικά, όποιος κάνει τον κόπο να τις διαβάσει, πιστεύω πως θα μάθει την ιστορία της Θράκης αυτή την περίοδο αλλά και μπόλικα απ την ιστορία όλου του Ελληνικού και γενικότερα του Βαλκανικού χώρου, αυτά τα δυό πάνε μαζί, εδώ και κοντά ενενήντα χρόνια.
Σημασία έχει να ξέρουμε τις ρίζες μας και το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ, δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα, όπως τα βλέπουμε και τα ζούμε τώρα''

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ....

Σε περίπου 5 μήνες, το μη κερδοσκοπικό blog: (vivliofagoigreece.blogspot.com
έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 88 τακτικούς αναγνώστες και καταχωρείται πλέον ως 
ένα από τα πιο δημοφιλή blogs που σχετίζονται με το βιβλίο. Με ρομαντικές, αυστηρές, 
αληθινές κριτικές. με άρθρα που απεικονίζουν την ωμότητα της σύγχρονης 
πραγματικότητας, μέσα από το πρίσμα ενός νέου, μοντέρνου και αναγνωρισμένου τρόπου 
σκέψης, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που το blog συγκεντρώνει περίπου 1300 επισκέψεις 
τον μήνα. Ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξή σας και που μας βοηθήσατε να κάνουμε 
μία τόσο δυναμική αρχή! Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά και οργανωμένα, να 
ενημερωνόμαστε για να ενημερώνουμε και εσάς. Θα οργανωθούν νέες θεματικές κατηγορίες, 
αναγνωστικοί διαγωνισμοί και ευχόμαστε να μας στείλετε και εσείς δικά σας άρθρα, δικές 
σας κριτικές, δικά σας γραπτά, ώστε να αναρτηθούν στο blog (στο δικό σας όνομα, φυσικά) 
και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε την πιο ζωντανή λογοτεχνική συντροφιά. Θέλουμε να 
ακούσουμε και να δημοσιεύσουμε ό,τι έχετε να πείτε. Γιατί το blog αυτό, είναι δικό σας..

Αν επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε κάτι για λογαριασμό σας (επικοινωνήστε στο 

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚ ΤΟΥΕΙΝ



Ο Μάρκ Τουέιν θεωρείτε από πολλούς, ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνικής ιστορίας. Ο Αμερικάνος, 
Μάρκ Τουέιν, είχε διασυνδέσεις με τα μεγάλα πολιτικά ονόματα της εποχής του καθώς και με την ίδια την βασιλική οικογένεια. Λίγο 
πριν πεθάνει, έγραψε την αυτοβιογραφία του μαζί με μία εκτενή εκτίμηση του πως περιμένει πως θα μοιάζει ο κόσμος μας σήμερα. 
Παρέδωσε τα γραπτά του, με σκοπό να εκδοθούν ακριβώς έναν αιώνα μετά τον θάνατό του.
 Ο καιρός, λοιπόν, έφτασε και επιμελητές κάθε λογής εργάζονται πάνω στο έργο του με στόχο να εκδοθεί τον Νοέμβριο στην Αμερική. 
Μετά από ορισμένες δικαστικές διαμάχες, σχετικά με θέματα λογοκρισίας που ορισμένοι πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει, ο Μαρκ Τουέιν 
θίγει σοβαρά κοινωνικά και θρησκευτικά ζητήματα και προφητεύει πως η Αμερική μετά τον θάνατό του, θα γίνει η πιο αιμοδιψής χώρα στον κόσμο και θα εισβάλει σε ξένα κράτη στο όνομα του Ιμπεριαλισμού.

Το κακό, βέβαια, είναι ότι οι προφητείες του Μάρκ Τουέιν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent, πιθανότατα θα 
θαφτούν από τους επιμελητές και θα δοθεί έμφαση αποκλειστικά στο αυτοβιογραφικό κομμάτι του βιβλίου. 


PAUL

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΑΝΤΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Μετά από 53 χρόνια παρουσίας στο χώρο του βιβλίου, ένας από τους ιστορικούς ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, τα «Ελληνικά Γράμματα», έκλεισε λόγω της οικονομικής κρίσης. To 1990, τα «Ελληνικά Γράμματα» εντάχθηκαν στη λίστα των δέκα πιο παραγωγικών ελληνικών εκδοτικών οίκων με σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, από τον Ευγένιο Τριβιζά, τον Σωτήρη Δημητρίου, τον Γιάννη Ξανθούλη, αλλά και μεγάλα ονόματα της ξένης λογοτεχνίας, όπως Έκο, Μπόρχες, Κάρεϊ, Ουϊλιαμ Τρέβορ. Βέβαια, είναι ένας εκδοτικός, που σύμφωνα με τα στοιχεία που έδινε στο φως της δημοσιότητας, εξέδιδε πιο πολλούς τίτλους από όσο είχε την δυνατότητα και εμφανιζόταν συνεχώς ζημιωμένος.
Η λογοτεχνική δραστηριότητα του οίκου θα μας μείνει αξέχαστη και καλό θα ήταν να είχαμε περισσότερη πληροφόρηση, πέρα από την «κατάρρευση» του οίκου, σχετικά με το μέλλον (οικονομικό και κοινωνικό) των συγγραφέων και των υπαλλήλων.

PAUL